Krijg jij van de herfst en de winter ook zin om erop uit te trekken? Gezellig een weekendje weg met het hele gezin? Of gewoon een dagje city-trippen naar de stad met een vriend of vriendin? Vanuit het Dal van Schophem ligt al het leuks op slechts een half uurtje rijden. Je bent van hieruit in een wip in België, Duitsland en Nederland.

In november, december en januari willen de dorpen en steden in de buurt het jou helemaal naar je zin maken. Shoppen, wandelen, lekker eten en drinken? Zeg het maar: waar heb jij zin in? In deze blog lees je over de leuke dingen die je de komende tijd kan zien, doen en beleven in de omgeving. Kies maar uit!

Aken

Van 18 november tot 23 december maakt de Aachener WeihnachtsMarkt het Duitse Aken extra de moeite waard. Hier vind je een handige flyer over wat er zoal te doen is in het centrum van Aken. Ben je toe aan nieuwe kerstdecoratie? Dan vind je in Aken zeker iets origineels! Vergeet ook zeker niet om de Aachener Domliqueur en de Aachener Printen te proeven!

Hasselt

Van 19 november tot 8 januari wordt het Hasseltse Kolonel Dusartplein omgetoverd tot Winterland. Je vindt er een ijsbaan, het Huis van de Kerstman en tal van kraampjes met lekkere hapjes en leuke hebbedingetjes. Hasselt is altijd al een gezellige stad om te gaan winkelen of een lekker hapje te eten, maar rond kerst wordt de binnenstad extra speciaal.

Luik

In Luik weten ze wat Kerstmis vieren is. Al dertig jaar lang ontstaat er een heus kerstdorp in het centrum van de stad. Met 200 chalets en naar schatting ruim twee miljoen bezoekers is deze Village de Noël inmiddels uitgegroeid tot de grootste kerstmarkt van België. Behalve een schaatsbaan, het Europees Circus Festival, het licht- en beeldspektakel in de kathedraal (‘Noélies’), het internationale ijssculpturenfestival en de feestelijk aangeklede kerstetalages in de stad, vind je er talrijke stalletjes met lekker eten en drinken en leuke kersthebbedingetjes. Ambiance van 25 november tot 30 december!

Maastricht

Magisch Maastricht kun je verkennen van 2 december tot en met 1 januari. Dan verandert de hele historische binnenstad in een festijn van lichtjes en gezelligheid. Doorheen heel de stad kun je genieten van bijzondere evenementen in kerstsfeer. Op het Vrijthof vind je het Huis en de Schatkamer van de Kerstman en de Dickens Village. Er zijn een schaatsbaan, een reuzenrad en een wintercafé. De winkeliers in de stad hebben de mooiste collecties voor je ingekocht en de restaurants en cafés zorgen voor een extra gezellige sfeer in hun zaken. In de musea vind je mooie exposities en ook kun je allerlei muzikale optredens bijwonen.

Tongeren

Als oudste stad van België heeft Tongeren een naam hoog te houden. De jaarlijkse kerstmarkt vindt plaats van 15 tot 31 december en zet de hele stad in kerstsfeer. Op zaterdag 17 en zondag 18 december kun je in de Stad van de Kerstman tussen 16 en 20 uur op verschillende locaties allerlei opvoeringen bijwonen.

Valkenburg aan de Geul

Ondergronds en bovengronds, in Valkenburg aan de Geul kom je van 18 tot en met 23 december niet veel tegen dat níet met Kerst te maken heeft. De stad noemt zich tenslotte niet voor niets ‘Dé Kerststad van Nederland’. De grootste, oudste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa vind je in de Gemeentegrot. In de Fluweelengrot vind je meer dan 50 winkeltjes met lokale producten en ambachten en je kunt ook de oude kasteelruïne bezoeken. Twee keer per week trekt de Christmas Parade door de straten, een bonte stoet met lichtjes, dansers en muziek. En heb je zin in iets lekkers? Probeer dan eens een Route d’Amuse. In MergelRijk kun je zelfs tot en met 8 januari je hart ophalen.

Voerstreek

Zes kerkdorpjes in de Voerstreek organiseren in de periode van 27 november tot en met 7 januari de Kribkeswandeling. Verschillende wandel- en autoroutes leiden je langs kerststalletjes in de buitenlucht, in de Voerstreek en het Nederlandse Heuvelland.

Moe gezeten en gegeten? Op tweede Kerstdag 26 december organiseert Toerisme Voerstreek de traditionele Koude Neuzenwandeling. Onder begeleiding van een gids vertrek je om 14 uur aan het Bezoekerscentrum in ’s-Gravenvoeren.

magisch maastricht kerstmarkt