Niets zo heerlijk als leven van wat je eigen tuin voortbrengt. Zeker als alles biologisch gekweekt is. We wonen nu amper twee weken in het Dal van Schophem en mochten dit weekend serieus aan de bak. Dachten we. In de praktijk viel de appel- en perenpluk nog reuze mee.

In het Dal van Schophem Sapmobiel
In het Dal van Schophem Sapmobiel
In het Dal van Schophem Sapmobiel
In het Dal van Schophem Sapmobiel
In het Dal van Schophem Sapmobiel

De Sapmobiel van de Boomgaardenstichting trekt in het oogstseizoen doorheen heel Belgisch en Nederlands Limburg. Dus stond dit weekend oogsten op de agenda. Voor sap moet het fruit nog niet helemaal rijp en goed hard zijn. Met zijn drieën hadden we binnen drie uur de twee hoogstamappelbomen en -perenbomen leeggeplukt. Eigenlijk hadden we er het hele weekend voor gereserveerd, dus dat viel dik mee!

Van 150 kilo fruit naar 96 liter biologisch sap in 45 minuten

De oogst was 165 kilo: 150 kilo sterappeltjes en goudreinetten en een schamele 15 kilo Doyenne du Comice en Conférence peren. Perenbomen blijken dus veel minder snel vruchten op te leveren dan appelbomen. En de sterappeltjes deden het dit jaar beter dan de goudreinetten. Al met al waren we goed geadviseerd over de te verwachten oogst, zo oud zijn onze boompjes ook nog niet. De reservering voor maandagochtend bij de Sapmobiel op het Kerkplein in Moelingen kon dus ongewijzigd blijven. Andere mooie meevaller was, dat de oogst precies in de auto paste, met de achterbank neergeklapt.

Goudbruin appelsap uit eigen tuin

Vanochtend stonden we dus als twee fruittoeristen bij de Sapmobiel en vroegen de mannen die het persapparaat bedienden de oren van het hoofd. Nadat we de appels op de kratten op de lopende band geleegd hadden, werden de appels eerst gewassen, daarna geraspt en geperst. Het sap werd vervolgens gepasteuriseerd tot 80 graden Celsius, om tenslotte afgevuld te worden in de gevraagde 3 liter-verpakkingen. Eigenlijk een heel simpel proces, maar zó leuk om te zien! Sterappeltjes leveren relatief donker sap op, leerden we, terwijl bijvoorbeeld Jonagoldsap eerder groenig is. Het smaakt in elk geval heerlijk!